Tisztelt Hölgyeim és Uraim!



A Bethlen Gábor Alapítványkezelő Zrt. 2012-ben pályázatot írt ki a trianoni határokon innen és túl élők kapcsolatát segítendő. (Lásd: www.hatartalanul.eu)

Iskolánk, az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium a szakképző iskolák együttműködési programjának részeseként

672. 850 forint, vissza nem térítendő támogatást nyert.
Partnerünk a kézdivásárhelyi Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola.

Aszódról 7 informatikus indul Erdélybe 2013. április 2-án, ahol együtt dolgozik majd 7 gasztronómussal.
Április 6-án együtt indulnak majd Magyarországra, ahol 10-éig folytatják a közös programot.

A HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT pontos címe:
Informatika és gasztronómia avagy egy székely-magyar étterem terve

Vagyis: Az aszódi informatikus és a kézdivásárhelyi gasztronómia szakos diákok közösen elkészítik egy székely-magyar étterem komplex tervezetét. Útjuk során dokumentálják Verespatak drámaian alakuló sorsát. Magyarországon borvidéket látogatnak (Eger környéke) és találkoznak Budapest történelmi nevezetességeivel.

Az előkészítési szakaszban meg kellett ismertessük diákjainkat a részfeladatokhoz kapcsolódó ismeretekkel. Épületek tervezése, térrendezés és lakberendezés, éves vendéglátós programterv, elektronikus rendelésfelvétel, reklám és marketing, speciális honlapok készítése, rendezvényszervezés, asztalfoglalás interneten keresztül, gasztrokultúra, készletezés stb.

A témához szakkört (virtuális szakkört) gründoltunk, ami segített a rátermettek kiválasztásában is. A Facebookon 2012 novemberében létrehoztunk egy zárt csoportot, és felosztottuk a feladatokat. A diákok a legnagyobb szabadságot kapták: ez azt jelenti, hogy szinte mindent maguk csináltak-csinálnak. Mára mindenki megtalálta a szívéhez-eszéhez legközelebb álló témát. Az alábbiakban maguk számolnak be a helyzet - mindenkori - állásáról.

Balogh Péter - projektvezető




2013. 04. 03.

2013. 04. 03.

A reggelt egy közös étkezéssel nyitottuk, tükörtojással és kürtös kaláccsal. Az étkezés után elindultunk az első közös állomásunkra: A Székely Vendéglőbe. Ott Bába Lehel, a vendéglő tulajdonosa tartott számunkra egy részletes előadást az Erdélyben található éttermek működéséről, s éttermük történetéről. Az előadás után a Bujdosó nevű éttermet látogattuk meg, majd visszatértünk szállásunkra. Egy kis pihenő után tovább folytattuk utunk a nap harmadik állomására: Gelencére, ahol meglátogattuk a község Árpád-kori, római katolikus templomát. Az épületben Palkó Ilonka néni ismertette meg velünk a templom szépségeit: a Szent-László legendáját bemutató freskót, a gyönyörűen felújított orgonát, a barokk oltárt és a kazettás mennyezetet. Az estét borkóstolással fejeztük be, vendéglátónk Hegedűs Ferenc és a Nemere-pince volt. Rá kellett jöjjünk, hogy igazi magyar bor legközelebb talán csak Kalotaszegen terem, de a többségében románok lakta területeken is sok híres magyar borász ténykedik. Meglepően finom és sokféle sajtot kóstolhattunk.

írta: Daragus Szilvia és Tóth Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése