Tisztelt Hölgyeim és Uraim!



A Bethlen Gábor Alapítványkezelő Zrt. 2012-ben pályázatot írt ki a trianoni határokon innen és túl élők kapcsolatát segítendő. (Lásd: www.hatartalanul.eu)

Iskolánk, az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium a szakképző iskolák együttműködési programjának részeseként

672. 850 forint, vissza nem térítendő támogatást nyert.
Partnerünk a kézdivásárhelyi Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola.

Aszódról 7 informatikus indul Erdélybe 2013. április 2-án, ahol együtt dolgozik majd 7 gasztronómussal.
Április 6-án együtt indulnak majd Magyarországra, ahol 10-éig folytatják a közös programot.

A HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT pontos címe:
Informatika és gasztronómia avagy egy székely-magyar étterem terve

Vagyis: Az aszódi informatikus és a kézdivásárhelyi gasztronómia szakos diákok közösen elkészítik egy székely-magyar étterem komplex tervezetét. Útjuk során dokumentálják Verespatak drámaian alakuló sorsát. Magyarországon borvidéket látogatnak (Eger környéke) és találkoznak Budapest történelmi nevezetességeivel.

Az előkészítési szakaszban meg kellett ismertessük diákjainkat a részfeladatokhoz kapcsolódó ismeretekkel. Épületek tervezése, térrendezés és lakberendezés, éves vendéglátós programterv, elektronikus rendelésfelvétel, reklám és marketing, speciális honlapok készítése, rendezvényszervezés, asztalfoglalás interneten keresztül, gasztrokultúra, készletezés stb.

A témához szakkört (virtuális szakkört) gründoltunk, ami segített a rátermettek kiválasztásában is. A Facebookon 2012 novemberében létrehoztunk egy zárt csoportot, és felosztottuk a feladatokat. A diákok a legnagyobb szabadságot kapták: ez azt jelenti, hogy szinte mindent maguk csináltak-csinálnak. Mára mindenki megtalálta a szívéhez-eszéhez legközelebb álló témát. Az alábbiakban maguk számolnak be a helyzet - mindenkori - állásáról.

Balogh Péter - projektvezető




Gasztronomiai kiállítás

2013. 04. 04. Gasztronómiai kiállítás és csernátoni kirándulás

2013. 04. 04.

Az iskola keretein belül a  gasztronómiai kiállítas már a kilencedik alkalomal került megrendezésre. A kiállításon 25 csapat vett részt, a csapatok két és három főből álltak.

A kiallítás lényege a székely konyha specialitásainak bemutatása és megismertetése más nemzetiségekkel.
Egy teljes székely étlap kínálatát tekinthettünk és ízlelhettük meg.
A kiálításon a következő székely ételek és italok szerepeltek:
 Tésztafélék:

  • tökmagos laska
  • mákos laska
  • diós laska 
főzelékek, levesek

  •   kaszás lé
  •  agyasleves
  • köménymag leves
  • paszulyleves
  • almaleves
  • lencsefőzelék
  • csihányfőzelék
  • dinsztelt káposzta
sütemények

  • palacsinta
  • rétes
  • pánkó
  • kürtőskalács
  • kalács
  • lepény(szilva ízes)
  • tepertős pogácsa
  • csöröge
  • bárányfül
italok

  • csipkebogyó tea
  • menta tea
  • kömény tea
  • közönséges pálinka
  • köményes pálinka
fűszerek

  • bors
  • gyömbér
  • sáfrány
  • babérlevél
  • tárkony
  • lestyán
máléból készült ételek

  • hagymástokány
  • tejes puliszka
  • szilvaízes puliszka
  • túrós málé
húsos ételek

  • töltött káposzta
  • rántott aprólék
  • tokány
saláták

  • tormás hagyma
disznóságok

  • hurka
  • kolbász
  • feltürt
írta:Tóth Dávid,Borka Gergely

Délután Csernátonban voltunk a Haszmann Pál Múzeumban. (http://www.haszmannpalmuzeum.ro/)
Kis figyelemfelkeltőt másoltunk is ide a múzeum weblapjáról:
"Néhai Haszmann Pál megbecsült oskolamester, iskolaigazgató-tanár volt, Kommandón, Gyulafalván született 1902-ben. Csernátonban alapított családot, itt is élt 1977-ben bekövetkezett haláláig. Szenvedélyes gyűjtő volt, magángyűjteményét Alsócsernátonba való végleges letelepedése után napról-napra gyarapította, rendezte és féltve megőrizte.
 Állomáshelyei hagyományokban, tárgyi emlékekben gazdag felsőháromszéki falvak és azoknak székely közösségei szívesen bocsátották rendelkezésére az évszázados okmányokat, feljegyzésre méltó szellemi hagyatékot és értékes tárgyi, néprajzi anyagot. Tanítványait is arra késztette, hogy őrizzenek meg mindent, amit az itt élő székely-magyarság teremtett és magáénak vall."

Volt szerencsénk személyesen is meghallgatni Pali bácsit, aki folytatva a családi hagyományt, méltó őrzője a háromszéki magyar kultúrának.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése