2013. 04. 04. Gasztronómiai kiállítás és csernátoni kirándulás
2013. 04. 04.Az iskola keretein belül a gasztronómiai kiállítas már a kilencedik alkalomal került megrendezésre. A kiállításon 25 csapat vett részt, a csapatok két és három főből álltak.
A kiallítás lényege a székely konyha specialitásainak bemutatása és megismertetése más nemzetiségekkel.
Egy teljes székely étlap kínálatát tekinthettünk és ízlelhettük meg.
A kiálításon a következő székely ételek és italok szerepeltek:
Tésztafélék:
- tökmagos laska
- mákos laska
- diós laska
- kaszás lé
- agyasleves
- köménymag leves
- paszulyleves
- almaleves
- lencsefőzelék
- csihányfőzelék
- dinsztelt káposzta
- palacsinta
- rétes
- pánkó
- kürtőskalács
- kalács
- lepény(szilva ízes)
- tepertős pogácsa
- csöröge
- bárányfül
- csipkebogyó tea
- menta tea
- kömény tea
- közönséges pálinka
- köményes pálinka
- bors
- gyömbér
- sáfrány
- babérlevél
- tárkony
- lestyán
- hagymástokány
- tejes puliszka
- szilvaízes puliszka
- túrós málé
- töltött káposzta
- rántott aprólék
- tokány
- tormás hagyma
- hurka
- kolbász
- feltürt
írta:Tóth Dávid,Borka Gergely
Kis figyelemfelkeltőt másoltunk is ide a múzeum weblapjáról:
"Néhai Haszmann Pál megbecsült oskolamester, iskolaigazgató-tanár volt, Kommandón, Gyulafalván született 1902-ben. Csernátonban alapított családot, itt is élt 1977-ben bekövetkezett haláláig. Szenvedélyes gyűjtő volt, magángyűjteményét Alsócsernátonba való végleges letelepedése után napról-napra gyarapította, rendezte és féltve megőrizte.
Állomáshelyei hagyományokban, tárgyi emlékekben gazdag felsőháromszéki falvak és azoknak székely közösségei szívesen bocsátották rendelkezésére az évszázados okmányokat, feljegyzésre méltó szellemi hagyatékot és értékes tárgyi, néprajzi anyagot. Tanítványait is arra késztette, hogy őrizzenek meg mindent, amit az itt élő székely-magyarság teremtett és magáénak vall."
Volt szerencsénk személyesen is meghallgatni Pali bácsit, aki folytatva a családi hagyományt, méltó őrzője a háromszéki magyar kultúrának.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése